Трихологията е научна дисциплина, тясно занимаваща се с проблемите по кожата на главата и косата. Възниква въз основа използването на познанията от областта на анатомията, дерматологията, патологичната анатомия, биологията и козметиката. Предоставя отговор как правилно да поддържате и подобрите здравето на косата и кожата на главата.

kakvo-e-trihologia

Думата трихология идва от гръцки „τριχο“, което означава „коса“. Трихологията се занимава с нарушенията, които се появяват в анатомията и физиологията на косата, които водят до косопад.

Предмет на трихологията е структурата на косъма и неговите компоненти като кутикулата, кортекса и др. По отношение на скалпа обект на интерес са коренът на косъма, косменият фоликул и заобикалящите го поддържащи структури.

Защо това е важно? Познаването на структурата на косъма и скалпа поставя основите при разбирането на здравата и красивата коса. Това от своя страна помага на специалистите, занимаващи се с науката трихология, да разпознават по-лесно болестните състояния, когато те се появят. Трихолозите са тези специалисти по коса и скалп, които се занимават с лечение на косопад и оредяване на косата, късането на косъма и неговото изтъняване, аномалии и болести по кожата на главата.

Защо да се консултирате с трихолог

Косопад

Загубата на коса може да причини сериозни поражения, като причините за косопад могат да бъдат различни.

Най-често срещаният тип косопад е т. нар. оплешивяване, което може да се прояви както при мъже, така и при жени. Това е проблем, който изисква консултация с квалифициран трихолог, за да се установи причината на косопада  и да се вземат мерки навреме.

Има видове косопад, които могат да бъдат лекувани с терапия и специализирани козметични продукти без сериозна медицинска намеса. Съществуват и някои видове косопад, които могат да имат своето естествено или дори спонтанно възстановяване. Обилният косопад обаче често е симптом на друг вътрешен проблем на организма или на промени в метаболизма на тялото, поради което се налага правене на допълнителни хормонални изследвания.

Проблемите се делят на два вида – проблеми със скалпа и проблеми с текстурата на косата. Двата типа обаче са често свързани и единият може да причини другия и обратното. Те могат да бъдат лесно диагностицирани при провеждане на трихологичен преглед.

1. Проблеми със скалпа

Проблемите със скалпа могат да варират от пърхот до различни възпалителни процеси. Ето защо консултацията с трихолог е задължителна. Както при косата, така и проблемите на скалпа могат да бъдат симптоматични за вътрешни проблеми на организма. Стресът, неподходящата диета или алергии към определени храни могат да бъдат причина за появата на пърхот.

Правилната грижа при мазна коса и скалп е друг проблем, който е добре да консултирате с трихолог. Трихологът ще ви насочи към подходящ тип шампоан спрямо вашата коса и колко често е добре да се мие тя.

2. Проблеми с текстурата на косъма

Проблемите с текстурата на косъма могат да бъдат причинени от различни фактори като излагане на слънце, висока термична обработка на косата или при употреба на силни химикали. В такива случаи трихологът може да бъде изключително полезен, тъй като има както медицински, така и козметични познания, които му позволяват да назначи подходяща терапия на косата с цел нейното възстановяване.

Проблемите с текстурата на косъма могат да имат благоприятно разрешение след консултация, тъй като в общия случай се намаляват и елиминират напълно в кратки срокове.

Козметични  препарати

При заболявания на скалпа вашият трихолог  може да ви предпише шампоани или други препарати за третиране на косата. Това са специализирани продукти, чието прилагане следва да се прави по точни указания, а трихологът следва да следи за резултатите от назначената терапия.

Запишете час за трихологичен преглед и не забравяйте, че косата и скалпът са също толкова важни, колкото цялостната оценка на вашето здраве!

Телефон :0885 744 596

Email: office.liyapharm@gmail.com

Адрес: гр. София, кв. Лoзенец,

ул. Вежен 12А