Андрогенният косопад или андрогенна алопеция (наричана още androgenic alopecia и alopecia androgenetica) е най-често срещаният вид косопад. Разпространен е както при жените, така и при мъжете. Според лекарите в 95% от случаите при косопад става въпрос именно за андрогенна алопеция.

Развитието на андрогенна алопеция има генетичен характер. Косопадът се активира при повишена чувствителност на рецептора на космения фоликул към андрогенните хормони. В повечето случаи съдържанието на андрогени в кръвта  доста често е в нормата.

Механизмът на развитие на андрогенна алопеция е еднакъв при мъжете и жените. На биохимично ниво под въздействието на ензим 5-алфа-редуктаза, който се намира в клетките на космената луковица и космената папила, мъжкият хормон тестостерон се преобразува в дихидротестостерон (андрогенен хормон). Вътре в клетката протичат реакции, които разрушават синтеза на белтъците. В резултат на това размерът на фоликулите намалява, а твърдите косми изтъняват и се превръщат във велусни косми.

Как да разпознаем андрогенната алопеция?

При мъжете заболяването започва от слепоочията и темето, а при жените загубата на коса започва от короната на главата. При мъжете андрогенната алопеция започва да се развива около 20-тата годишнина, а при жените – между 20-те и 30-те години.

Заболяването може да протича на вълни – да се редуват периоди на засилен косопад с периоди на затишие. Понякога процесът е съчетан с повишена функция на мастните жлези, което провокира и бързото омазняване на скалпа. В резултат на това, човек започва да мие по-често косата, а косъма постепенно изтънява (миниатюризира се) и спира да расте.

Степени на развитие на андрогенна алопеция

Според общоприетата класификация се различават два типа степени по скалата Norwood-Hamilton – мъжки и женски – I-V и I-III.

При андрогенен косопад от мъжки тип се наблюдава:

  1. Загуба на коса в слепоочията – I степен.
  2. В областта на темето – II степен.
  3. Оредяване в централно-теменната област (дифузна алопеция) – III степен.
  4. Наличие на коса само в малък участък между челото и централната част на теменната област – IV степен.
  5. Пълно окапване на косата (при жените по правило не се наблюдава) – V степен.

При андрогенен косопад от женски тип се наблюдава оредяла коса в короната на главата като линията на растежа отпред се запазва:

  1. Слабо изразенo оплешивяване (окапване) – I степен;
  2. Умерено оплешивяване (окапване )– II степен;
  3. Силно изразено оплешивяване (окапване) – III степен.

Лечение на андрогенен косопад

За да започне лечение на косопада е необходимо да се направи трихологичен преглед при специалист трихолог за да се диагностицира правилно заболяването. При точното изясняване на причината за андрогенния косопад, трихологът назначава индивидуална терапевтична програма за  възстановяване на косата в засегнатите участъци.

Confusion and think concept