Причини за косопада при жените

При проблеми с косопад, разреждане и изтъняване на косата е добре да се консултирате със специалист трихолог с цел установяване точните причини за проблема и поставяне на върна диагноза за заболяването.

1. Предпоставки за появата на косопад

Няколко фактора могат да доведат до появата на косопада:

 • Хормонален дисбаланс.

Хормоните действат най-добре, когато са балансирани помежду си. Не е нужно да имате високи нива на андрогени, за да имате проблем с косопада. Когато се понижи нивото на женските хормони, отново се дава предимство на андрогените като DHT (дихидротестостерон). Този дисбаланс предизвиква проблеми като скъсяване на анагена (фазата на растеж на косата), косопад, намаляване на плътността и гъстотата на косата.

 • Генетична предразположеност.

В случаи на генетична предразположеност, косопадът се дължи на наследственост, която може да идва както от единия, така и от двамата родители. Т. нар. наследствен косопад се обвързва със заболяването андрогенна алопеция. При генетична наследственост косопадът може да се отключи в различна възраст, дори преди навършване на 20 години.

 • Стрес или травма.

При стрес косопадът е силен и се появява внезапно (няколко седмици след травматичното събитие), поради което може сериозно да повлияе на самочувствието.

 • Раждане, кърмене.

По време на бременност настъпват хормонални промени, в следствие на които косата става по-плътна, здрава и расте добре. Това се дължи на високите нива на естроген (женския хормон) в организма. След раждане хормоните започват да се връщат към нормалните си нива и много космени фоликули навлизат във фаза на покой. Наблюдава се косопад, който обаче е обратим процес и отшумява за няколко месеца.

 • Заболявания на щитовидната жлеза.

При заболяване на щитовидната жлеза се говори за хипо- и хипертиреоидизъм. Тиреоидните хормони могат да причинят промени в метаболизма, както и в употребата на кислород и енергия, които са необходими за растежа на косата и ноктите. При хипотиреоидизъм косата и ноктите стават крехки и се чупят по-лесно. При хипертиреоидизъм може да се достигне до загуба на коса в следствие на ускорения метаболизъм. За да се овладее косопадът, следва да се възстанови нормалното функциониране на щитовидната жлеза и да се назначи дългосрочна програма за възстановяване на плътността и гъстотата на косата.

 • Лупус, диабет, анемия, хранителни разстройства
 • Лекарства, включително за химиотерапия, използвани при лечението на ракови заболявания; противозачатъчни и др.
 • Изгаряния, наранявания, рентгенови лъчи.

В такива случаи нормалният растеж на косата се възвръща след като кожата се възстанови. За бързото и безпроблемно възстановяване е необходимо назначаване на терапия след проведен трихологичен преглед при специалист.

 • Автоимунно заболяване.

Автоимунните заболявания могат да доведат до пълно окапване на косата, поради което навременната консултация с трихолог е задължителна.

 • Диета.

Диетите лишават организма от необходимите му полезни вещества. При дефицити на цинк, желязо, витамин B6, В12, вит.Д и омега 3 мастни киселини може да се появи косопад. Също така, заболяванията, свързани с недохранване – анорексия, булимия и др., водят след себе си до косопад.

2. Какви са видовете косопад при жените?

Косопадът винаги е симптом на нещо, което се случва в организма. Основните видове косопад при жените са:

 • Андрогенна алопеция при жени

Заболяването представлява дифузно изтъняване на космите в почти всички области на скалпа. Отговорен за възникване на андрогенната алопеция, както при жените, така и при мъжете е дихидротестостерон (ДХТ), като наследствеността има съществена и ключова роля като фактор за възникване на заболяването. Повече информация за андрогенната алопеция може да прочетете тук.

 • Телогенен ефлувиум

Под действието на различни ситуации като раждане на дете, недохранване, преболедуване от тежка инфекция, голяма операция, силен стрес голяма част от космите, които се намират във фазата на растеж (анаген) или фазата на регресия (катаген), това са около 90% от всички косми могат да преминат изведнъж във фаза на почивка (телоген).

При телогенен ефлувиум се губят големи количества коса. Друга възможна причина за появата на телогенен ефлувиум е прием на силни лекарства – например антидепресанти, бета-блокери и др.

 • Анагенен ефлувиум

Анагенен ефлувиум настъпва след въздействие на увреждащи фактори, които водят до нарушение на деленето на клетките или метаболитна активност на космения фоликул. Този вид косопад най-често се асоциира с лечението с химиотерапия.

 • Тракционен (травматичен) косопад

Тракционният косопад или още тракционната алопеция е състояние, което се дължи на локализирана травма на космените фоликули от стегнати прически, които причиняват издърпване на космите. При откриване на това състояние достатъчно рано косата възстановява растежа си напълно. Прически, които предизвикват такъв вид косопад, са поставянето на удължители за коса, стегнати опашки, кокове, плитки. До увреждане на косата могат да доведат още химически процедури, къдрене, боядисване, сушене със сешоар и обработване с преса.

 

Решението

В „Трихологичен център Лилия“ ще получите адекватна помощ за определяне причината за косопад и проблемен скалп с лечение в 5 стъпки:

 1. Консултация – задълбочено запознаване с историята на проблема и определяне на желаните цели.
 2. Диагностика – комбинация от трихологичен и лабораторен подход за откриване и определяне на проблема.
 3. Намиране на причината – медицински анализ.
 4. Възстановяване – структурата и функциите на кожата и косата.
 5. Стимулиране растежа на нова коса - индивидуален план за лечение на проблема според причината.

Ако имате съмнения, че страдате от косопад, задължително се обърнете към специалист!

Запишете час за консултация на тел. 0885 744 596.