Косопадът при мъжете е известен още с термина „оплешивяване“. Оплешивяването не е напълно обратим процес, поради което е важно да бъде диагностицирано колкото се може по-рано, за да се постигне контрол над него.

Противно на общественото мнение, повечето мъже, които страдат от оплешивяване, са изключително недоволни от този факт и търсят начини за справяне със ситуацията. Косопадът засяга всяка страна от техния живот. Той засяга както личния им живот, така и професионалния. Срещат се случаи, в които мъжете променят своето професионално развитие заради оплешивяването.

Смята се, че един на всеки трима мъже до 30-годишна възраст се сблъсква с косопад, а повече от 50% от мъжете страдат от него преди навършване на 50 години.

 top-before

Причини за косопад при мъжете

Андрогенна алопеция е основният вид косопад при мъжете. Дължи се на повишени нива на андрогените (мъжките) хормони в организма. Според ISHRS /Международна асоциация за присаждане на коса/ 95% от косопада при мъжете е именно  андрогенната алопеция, т.е. се предава по наследство. Косопадът може да се унаследява от гени, както от единия родител, така и от двамата.

При генетичната наследственост появата на косопада става спонтанно и не се дължи на външен фактор или влияние.

Има и други възможни причини за оплешивяване, включително:

  • Гъбични инфекции на скалпа.
  • Преминаване през тежки заболявания.
  • Странична реакция от прием на определени лекарства.
  • Стресови ситуации или травми – може да се появи косопад в рамките на следващите три месеца.
  • Недостиг на хранителни вещества – дефицит на белтъци, желязо, цинк, биотин и др. Неправилното хранене оказва негативен ефект върху косата при мъжете.

Фактори, които могат да влошат състоянието на косата, са алкохолът и тютюнопушенето. Алкохолът възпрепятства усвояването на цинка от организма и води до дехидратация, което намалява и нивата на вода в косата. Въглеродният окис, който вдишваме с цигарите, от своя страна, не позволява на кръвта да транспортира кислород и хранителни вещества до космените фоликули. Никотинът стеснява кръвоносните съдове, което води до допълнително затрудняване растежа на косата.

Оплешивяването при мъжете се характеризира с оредяване и окапване на косата – фронталната линия на растеж се измества назад, а косата на темето оредява. Косата в тези зони се оказва най-чувствителна спрямо хормона дихидротестостерон DHT. Този модел с времето прогресира в по-ясно изразена плешивост, оставайки само един ръб коса на главата под формата на подкова. При някои мъже дори тази коса може да бъде засегната от дихидротестостерон.

Какво представлява дихидротестостеронът?

DHT е производен хормон на тестостерона. Тестостеронът се превръща в дихидротестостерон (ДХТ) с помощта на ензим 5-алфа редуктаза. Учените доказват, че дихидротестостерон (ДХТ) свива космените фоликули, а когато дихидротестостерон (ДХТ) бъде потиснат, космените фоликули възстановяват своя нормален ритъм на функциониране.

Космените фоликули, които са чувствителни към дихидротестостерон (ДХТ), са дразнени от хормона продължителен период от време и фоликулът достига до своето максимално свиване. Днес, чрез правилна терапия този процес може да бъде забавен и дори стопиран, ако бъде хванат навреме.

Решението

В „Трихологичен център Лилия“ ще получите адекватна помощ за определяне причината за косопад и оплешивяване с лечение в 5 стъпки:

  1. Консултация – задълбочено запознаване с историята на проблема и определяне на желаните цели.
  2. Диагностика – комбинация от трихологичен и лабораторен подход за откриване и определяне на проблема.
  3. Намиране на причината – медицински анализ.
  4. Възстановяване – структурата и функциите на кожата и косата.
  5. Стимулиране растежа на нова коса - индивидуален план за лечение на проблема според причината.

Ако имате съмнения, че страдате от косопад, задължително се обърнете към специалист!

Запишете час за консултация на тел. 0885 744 596.