Естетически център Лилия е специализиран в областта на трихологията: медицинска диагностика и лечение на проблеми с косата и кожата. Ние се ангажираме да определим не само типа загуба на коса, но и причината за проблема.

Как да разпознаем от какво страдаме: косопад или алопеция – потърсете специализирана помощ от трихолог, а не самолечение.

Какво е алопеция:

Алопеция означава  “загуба на коса”, която засяга мъже, жени и деца, но е важно и от каква форма на алопеция страдате. Типът алопеция дава яснота не само за проявата, но и за възможността да се потърси и открие причината за нейната поява. Началото на загубата на коса често е внезапна, произволно и често повтаряща се. Възможно е основното заболяване да не нанесе толкова серизони вреди върху организма, колкото върху косата, затова понякога възстановяването й може да се окаже сериозен проблем. Важно е да се постави точна диагноза и да се лекува загубата на коса веднага за да не се стига до необратим резултат.

 

Видове Алопеция

Андрогенна алопеция.p10-1

В продължение на много години учените смятали, че андрогенната алопеция се причинява от преобладаването на мъжкия полов хормон – тестостерон, който жените също имат в организма си в много малки количества при нормални условия. По-късно се установява, че не мъжкия хормон тестостерон причинява оплешивяване, а Ензимът 5-алфа-редуктаза, който превръща свободния тестостерон в дихидротестостерон DHT. Този процес на образуване на DHT се случва както при жените, така и при мъжете. При нормални условия жените имат незначително количество тестостерон в организма си спрямо количеството у мъжете, но дори и минимално отклонение в нивото на тестостерон може да причини образуването на DHT и оттам – загубата на коса.
Разбира се, когато нивото на тестостерон се покачи, правопропорционално се увеличава и DHT и проблемът става по-видим

 

 

Алопеция Ареата (Огнищна алопеция) p7-1

Засяга 1-2% от населението. Свързана е с автоимунна реакция на вашето тяло. Проявява се като загуба на коса във формата на петна, както по окосмената част на главата, така и навсякъде по тялото.

Алопеция Офиазис A

alopecia ophiazis A

Вид алопеция, която опасва линията на косата и обикновено е маркер за по-тежко забоялване. Офиазис е тип загуба на коса, което се появява в областта от върха на ушите надолу към тила. Наименованието идва от гръцката дума ophis, което означава змия и описва загубата на коса по главата по начин, подобен на пълзенето на влечуго.

Офиазисът е състояние, което се среща във всяка възраст, но по-често се развива при млади хора. То засяга с еднаква честота и двата пола.

Офиазис е една от формите на алопеция ареата, при която загубата на коса започва в специфични области от тялото и бавно се разпространява. Смята се, че първопричина за състоянието е нарушение в растежния цикъл на космения фоликул.

Съществува подобно на офиазис състояние, наречено ophiasis inversus. То се характеризира със същия модел на оплешивяване, но в областта над ушите. Пациентите обикновено имат коса в областта под ушите.

Офиазисът е форма на алопеция, която е изключително трудна за лечение. При пациентите шансовете да израсне отново коса са много малки и трябва да се действа незабавно при появата на симптоми.

Офиазис е автоимунно заболяване. При пациентите се откриват също други състояния като алергии, хипотиреоидизъм, астма.

Алопеция Тоталис – цялостна загуба на косата на скалпа.

Алопеция Универсалис – загуба на всички косми по тялото.

„Ние разбираме, че загубата на коса и проблемите с кожата на главата могат да бъдат травматични и да причинят силно страдание и липса на самочувствие. Това от своя страна влияе върху цялостното здраве и настроение на пациента. Здравата коса и кожа говорят за здраве на целия организъм. Естетически център Лилия предлага услуга, която обхваща медицинска, лабораторна и трихологична диагностика и лечение на проблеми, свързани с кожата на главата и здравето на косата. Ние сме посветени в грижата за вашето здраве отвътре и отвън и лекуваме загубата на коса за да остане тя в миналото.” Liya Pharm Ltd.

ЗАПАЗЕТЕ ЧАС ЗА КОНСУЛТАЦИЯ: 0885 744 596