Един от най-често срещаните фактори за поява на косопад е хормоналният дисбаланс. В много случаи картината се осложнява и от множество натрупаани дефицити в организма. За да спре падането на косата, първо трябва да се изсясни причината и да се постави точна диагноза и схема на лечение. Ще представим накратко няколко основни причини, които имат пряко отношение за засилен косопад.

Проблеми с щитовидната жлеза

При хипер- или хипофункция на щитовидната  жлеза, косата започва да оредява. За да се излекува косопадът следва да се проведе лечение на съответното заболяване на щитовидната жлеза, както и правилна локална терапия, която да намали интрафоликуларното възпаление и овладае косопада. Щитовидните заболявания се превръщат във водеща причина за дифузен косопад и в много случаи водят и до огнищен косопад (алопеция ареата).

Косопад след спиране на противозачатъчни

Противозачатъчните хапчета поддържат нивата на хормоните като след спиране на техния прием в общия случай се появява хормонален дисбаланс, при който спада нивото на естроген. В следствие на рязката промяна в нивата на хормоните много често се наблюдава дифузен косопад с андрогенен характер.

Косопад в следствие на раждане

Бременността променя естествените нива на хормоните и може да предизвика силен косопад и оплешивяване след раждане. По време на бременност косата преминава във фаза на растеж, става гъста и обемна, а след като детето се роди, преминава бързо във фаза на телоген (окапване). Този тип косопад продължава от 2 до 6 месеца до нормализиране на обичайното състояние на хормоналните нива.

Косопадът като следствие на синдром на поликистозни яйчници

Синдромът на поликистозните яйчници при жените обичайно протича с хиперандрогенемия, при което нивата на мъжките полови хормони са завишени. Това се случва в резултат на нарушена стероидогенеза в яйчниците, които произвеждат яйцеклетки и синтезират мъжки и женски полови хормони.

Косопад в следствие на менопауза

Менопаузата модифицира нивата на хормоните  като производството на женския хормон естроген спада. Това довежда до косопад, разреждане на косата при по-възрастните жени. В процентно съотношение косопада преди менопауза засяга 13 % от жените, а след менопауза процентът скача до 37%.

Диети, хормонални терапии и др.

Спазването на диети, които лишават организма от необходими хранителни вещества също може да доведе до хормонален дисбаланс.

Хормоналният косопад може да се активира още при силен стрес , след операции или при рязка промяна на тегло.

Посъветвайте се с трихолог от „Трихологичен център Лилия“

За да се уверите каква е точната причина за косопада и диагноза, препоръчваме да запишете час за трихологичен преглед при специалист. В „Естетически център Лилия“ ще получите необходимата грижа и внимание, точен медицински анализ и индивидуален подход за решение на проблемите с косопада, разреждането и изтъняването на косата.