Косопадът може да варира от изтъняване на косъма и оредяване на косата до пълна плешивост. Загубата на коса може да бъде резултат от различни причини, като от медицинска гледна точка има обособени няколко основни вида косопад.

Преди да предприемете лечение на косата, препоръчваме да се консултирате с трихолог, като запишете час за трихологичен преглед, за да се изясни точната причина и форма на проява на косопад.

Видове алопеция

Терминът „алопеция“ е медицинският аналог на думата „оплешивяване“. Има няколко вида алопеция – алопеция ареата, андрогенна алопеция и дифузна алопеция. Тези три вида спадат към т. нар. нецикатрициална (неръбцова) алопеция, която протича без предшестващи я поражения по кожата и белези.

Другият вид е цикатрициална алопеция (при който се различават около 20 форми), която се отличава с поява на белези по скалпа, които се образуват при възпаление или травма.

Alopecia areata (гнездов косопад)

Алопеция ареата или т. нар. гнездов косопад е автоимунно заболяване, при което се наблюдава косопад в една или няколко зони. Нарича се още „огнищен“ косопад. Ако процесът доведе до напълно окапване на косата, състоянието е известно като alopecia totalis capitis.

Има няколко вида алопеция ареата:

  • обикновена (протича доброкачествено с възможност за самоизлекуване);
  • предхипертонична (най-често при млади хора, които развиват тежка форма на хипертония в млада възраст);
  • атопична (алергична);
  • автоимунна (често се съчетава с автоимунни заболявания като тиреоидит на Хашимото, витилиго, миастения и др.);
  • смесена форма.

Алопеция ареата е много причинно заболяване, което значително усложнява процеса на лечение, тъй като трябва задължително да се конкретизира водещата причина, която го провокира.

Андрогенна алопеция (наследствено-обусловено оплешивяване)

Андрогенна алопеция е най-често срещаният тип косопад както при мъжете, така и при жените. Развитието на андрогенна алопеция има генетичен характер, като заболяването се развива при повишена чувствителност на клетките, изграждащи космения фоликул към андрогенните хормони.

При мъжете косопадът следва типична последователност – фронталната линия на растеж се измества назад, а косата на темето оредява. Това е най-честата форма на косопад, като може да се отключи на всякаква възраст, дори и в юношеството. Най-голямо влияние имат три фактора: наследственост, мъжките полови хормони и възрастта.

При жените също може да се наблюдава характерно оплешивяване, започващо от короната на скалпа (най-горната му част), но за разлика от мъжкото оплешивяване предната част на скалпа обикновено не се засяга.

Травматична алопеция

Тази форма на косопад е следствие на травми, нанесени върху скалпа и косата – вплитане, използване преси за коса, ролки за коса, маша, или химическо увреждане – къни, бои за коса, стилизиращи продукти със силна фиксация.

Telogen effluvium

Telogen effluvium е вид косопад, който се появява в следствие на стрес, продължително заболяване, хормонален дисбаланс или сериозна инфекция. Наблюдава се след внезапна промяна на хормоналните нива, особено при жени след раждане. Най-често има изтъняване на косата в някои части на скалпа, обезкосмени зони се наблюдават рядко.

Tinea capitis (гъбична инфекция на скалпа)

При това състояние се наблюдава загуба на коса в различни зони на скалпа. Някои видове гъбички предизвикват счупване на косъма в областта на скалпа. Наблюдава се отделяне на люспи от скалпа и често се среща при деца.

Трихотиломания

Проявява се при децата, а по-рядко и при възрастни. Това е психологическо разстройство, свързано с неконтролируемо желание за изскубване на косми от скалпа, а понякога и от веждите и миглите. Изскубването на косъмчета може да се случва както съзнателно, така и несъзнателно. Трихотиломанията е хронично разстройство, което може да се влоши във времето. За ефективно излекуване следва да се предприемат мерки след консултация с трихолог.

Можем ли сами да установим дали страдаме от алопеция и какъв е нейният вид?

Сам човек не може да установи в домашни условия точното заболяване, което причинява загубата на коса. Ние можем да ви помогнем! В „Трихологичен център Лилия“ ще получите нужната експертна грижа и точното лечение спрямо вашия проблем.

Други фактори за поява на косопад

Kосопадът като страничен ефект от медикамент

Може да е нежелана реакция от употребата на някои медикаменти – литий, бета-блокери, warfarin, heparin, амфетамини, levodopa. Голяма част от химиотерапевтиците, използвани в онкологията, често предизвикват напълно окапване на косата.

Kосопадът като симптом на заболяване

Косопадът може да бъде симптом на по-сериозно заболяване като например:

  • Системен лупус еритематозус.
  • Сифилис.
  • Заболявания на щитовидната жлеза (хипо- или хипертиреодизъм).
  • Дисбаланс на половите хормони.
  • Хранителни нарушения (особено дефицит на белтъци, желязо, цинк и биотин).

Изброените дефицити са често срещани при хора, които спазват тежки диети, и при жени с тежко менструално кървене.