Косопадът при мъжете е известен още с термина „оплешивяване“. Оплешивяването не е напълно обратим процес, поради което е важно да бъде диагностицирано колкото се може по-рано, за да се постигне контрол над него.

Противно на общественото мнение, повечето мъже, които страдат от оплешивяване, са изключително недоволни от този факт и търсят начини за справяне със ситуацията. Косопадът засяга всяка страна от техния живот. Той засяга както личния им живот, така и професионалния. Срещат се случаи, в които мъжете променят своето професионално развитие заради оплешивяването.

Смята се, че един на всеки трима мъже до 30-годишна възраст се сблъсква с косопад, а повече от 50% от мъжете страдат от него преди навършване на 50 години.

 top-before

Причини за косопад при мъжете

Андрогенна алопеция е основният вид косопад при мъжете. Дължи се на повишени нива на андрогените (мъжките) хормони в организма. Според ISHRS /Международна асоциация за присаждане на коса/ 95% от косопада при мъжете е именно  андрогенната алопеция, т.е. се предава по наследство. Косопадът може да се унаследява от гени, както от единия родител, така и от двамата.

При генетичната наследственост появата на косопада става спонтанно и не се дължи на външен фактор или влияние.

Има и други възможни причини за оплешивяване, включително:

 • Гъбични инфекции на скалпа.
 • Преминаване през тежки заболявания.
 • Странична реакция от прием на определени лекарства.
 • Стресови ситуации или травми – може да се появи косопад в рамките на следващите три месеца.
 • Недостиг на хранителни вещества – дефицит на белтъци, желязо, цинк, биотин и др. Неправилното хранене оказва негативен ефект върху косата при мъжете.

Фактори, които могат да влошат състоянието на косата, са алкохолът и тютюнопушенето. Алкохолът възпрепятства усвояването на цинка от организма и води до дехидратация, което намалява и нивата на вода в косата. Въглеродният окис, който вдишваме с цигарите, от своя страна, не позволява на кръвта да транспортира кислород и хранителни вещества до космените фоликули. Никотинът стеснява кръвоносните съдове, което води до допълнително затрудняване растежа на косата.

Оплешивяването при мъжете се характеризира с оредяване и окапване на косата – фронталната линия на растеж се измества назад, а косата на темето оредява. Косата в тези зони се оказва най-чувствителна спрямо хормона дихидротестостерон DHT. Този модел с времето прогресира в по-ясно изразена плешивост, оставайки само един ръб коса на главата под формата на подкова. При някои мъже дори тази коса може да бъде засегната от дихидротестостерон.

Какво представлява дихидротестостеронът?

DHT е производен хормон на тестостерона. Тестостеронът се превръща в дихидротестостерон (ДХТ) с помощта на ензим 5-алфа редуктаза. Учените доказват, че дихидротестостерон (ДХТ) свива космените фоликули, а когато дихидротестостерон (ДХТ) бъде потиснат, космените фоликули възстановяват своя нормален ритъм на функциониране.

Космените фоликули, които са чувствителни към дихидротестостерон (ДХТ), са дразнени от хормона продължителен период от време и фоликулът достига до своето максимално свиване. Днес, чрез правилна терапия този процес може да бъде забавен и дори стопиран, ако бъде хванат навреме.

Решението

В „Трихологичен център Лилия“ ще получите адекватна помощ за определяне причината за косопад и оплешивяване с лечение в 5 стъпки:

 1. Консултация – задълбочено запознаване с историята на проблема и определяне на желаните цели.
 2. Диагностика – комбинация от трихологичен и лабораторен подход за откриване и определяне на проблема.
 3. Намиране на причината – медицински анализ.
 4. Възстановяване – структурата и функциите на кожата и косата.
 5. Стимулиране растежа на нова коса - индивидуален план за лечение на проблема според причината.

Ако имате съмнения, че страдате от косопад, задължително се обърнете към специалист!

Запишете час за консултация на тел. 0885 744 596.

Андрогенният косопад или андрогенна алопеция (наричана още androgenic alopecia и alopecia androgenetica) е най-често срещаният вид косопад. Разпространен е както при жените, така и при мъжете. Според лекарите в 95% от случаите при косопад става въпрос именно за андрогенна алопеция.

Развитието на андрогенна алопеция има генетичен характер. Косопадът се активира при повишена чувствителност на рецептора на космения фоликул към андрогенните хормони. В повечето случаи съдържанието на андрогени в кръвта  доста често е в нормата.

Механизмът на развитие на андрогенна алопеция е еднакъв при мъжете и жените. На биохимично ниво под въздействието на ензим 5-алфа-редуктаза, който се намира в клетките на космената луковица и космената папила, мъжкият хормон тестостерон се преобразува в дихидротестостерон (андрогенен хормон). Вътре в клетката протичат реакции, които разрушават синтеза на белтъците. В резултат на това размерът на фоликулите намалява, а твърдите косми изтъняват и се превръщат във велусни косми.

Как да разпознаем андрогенната алопеция?

При мъжете заболяването започва от слепоочията и темето, а при жените загубата на коса започва от короната на главата. При мъжете андрогенната алопеция започва да се развива около 20-тата годишнина, а при жените – между 20-те и 30-те години.

Заболяването може да протича на вълни – да се редуват периоди на засилен косопад с периоди на затишие. Понякога процесът е съчетан с повишена функция на мастните жлези, което провокира и бързото омазняване на скалпа. В резултат на това, човек започва да мие по-често косата, а косъма постепенно изтънява (миниатюризира се) и спира да расте.

Степени на развитие на андрогенна алопеция

Според общоприетата класификация се различават два типа степени по скалата Norwood-Hamilton – мъжки и женски – I-V и I-III.

При андрогенен косопад от мъжки тип се наблюдава:

 1. Загуба на коса в слепоочията – I степен.
 2. В областта на темето – II степен.
 3. Оредяване в централно-теменната област (дифузна алопеция) – III степен.
 4. Наличие на коса само в малък участък между челото и централната част на теменната област – IV степен.
 5. Пълно окапване на косата (при жените по правило не се наблюдава) – V степен.

При андрогенен косопад от женски тип се наблюдава оредяла коса в короната на главата като линията на растежа отпред се запазва:

 1. Слабо изразенo оплешивяване (окапване) – I степен;
 2. Умерено оплешивяване (окапване )– II степен;
 3. Силно изразено оплешивяване (окапване) – III степен.

Лечение на андрогенен косопад

За да започне лечение на косопада е необходимо да се направи трихологичен преглед при специалист трихолог за да се диагностицира правилно заболяването. При точното изясняване на причината за андрогенния косопад, трихологът назначава индивидуална терапевтична програма за  възстановяване на косата в засегнатите участъци.

Confusion and think concept