logo-lili

“Трихологичен център Лилия” е тясно специализиран в областта на ТРИХОЛОГИЯТА: Медицинска диагностика и лечение на проблеми с косата и кожата.

Ние сме първият многопрофилен кабинет за лечение на различни форми на косопад, оплешивяване, проблеми с кожата на главата и терапевтиране чрез индивидуални програми за възстановяване и сгъстяване на косата.

Ние се ангажираме да определим не само типа загуба на коса, но и причината за проблема.

Загубата на коса  почти винаги  е  отражение на изявен вътрешен проблем на организма ни. Засяга мъже, жени и деца и е важно от каква форма на косопад страдате. Това ще даде яснота не само за проявата, но и за възможността да се потърси и открие причината за проблема. Често основното заболяване не нанася толкова сериозни вреди върху организма, колкото върху косата и кожата, затова трябва да се действа незабавно за да няма необратим край. Погрешно е да се мисли, че няма смисъл да лекуваме косата, респ.кожата, преди да сме излекували основното заболяване, тъй като нещата в един момент могат да станат непоправими.

Винаги се консултирайте със специалист трихолог за определяне на причините за косопада и здравината на косата и скалпа. Не прибягвайте към самолечение.

Какво трябва да знаем за нашата коса?
 • Косата е съставена от протеин, наречен още кератин, който се произвежда в космените фоликули в най-външния слой на кожата.
 • Косата на възрастния човек се състои от 100 хиляди до 150 хиляди косъма, като той губи средно по 100 косъма на ден.
 • Във всеки един момент около 90% от косата на скалпа израства.

Научи повече!

.

Кои са причините за косопада?
Причините за косопад могат да бъдат най-разнообразни. Най-често това е забавянето на растежа на косата и постепенното изтъняване на косъма с увеличаването на възрастта. Има няколко общи случая като наследена генетична предразположеност, хормонален дисбаланс, употреба на определен тип лекарства и др.

Съществуват още няколко фактора, които оказват влияние на косопада:

 • постоянният стрес (може и кратковременен, но интензивен);
 • често и продължително излагане на минусови температури без шапка;
 • въздействието, което атмосферните условия в мегаполисите имат над кожата и косата;
 • киселинни дъждове;
 • работа с химически реактиви;
 • дефицит на някои микроелементи в организма (желязо, цинк, манган, селен и др.);
 • продължителни и тежки хронични заболявания;
 • облъчване;
 • прием на някои препарати (най-често антинеопластични);
 • химическо къдрене;
 • употреба на некачествени бои за коса;
 • честа употреба на сешоар без предпазващ продукт;
 • дългия и безконтролен прием на противозачатъчни средства (по-точно „синдромът на тяхното спиране“);
 • хипервитаминоза А;
 • често и продължително приемане на антибиотици;
 • прием на тиреостатици;
 • прием на противохерпесни лекарства;
 • продължителна употреба на „Низорал“ без да се спазва необходимата схема и др.

Научи повече!

Косопадът при жените
Погрешно е да се смята, че оплешивяването е типично мъжка болест. Голям процент от жените също страдат от косопад. 40% от жените имат видима загуба на косата след като минат 40-те. Косопадът при жените може да бъде опустошителен за цялостния външен вид и за самочувствието на всяка жена.

Научи повече!

Косопадът при мъжете
Оплешивяването като форма на андрогенна алопеция обхваща 95% от случаите на косопад при мъжете. До 35-годишна възраст 2/3 от мъжете имат някаква степен на оредяване  и до 50-годишна възраст около 85% от мъжете имат значително по-изтънена коса. 25% от мъжете започват да страдат от оплешивяване още преди да навършат 21 години.

Научи повече!

Типове Косопад
Косопадът може да варира от изтъняване на косъма и оредяване на косата до пълна плешивост. Загубата на коса е следствие на редица различни причини, като от медицинска гледна точка има няколко форми.

Telogen effluvium

Косопадът е следствие на стрес, продължително заболяване, хормонален дисбаланс или сериозна инфекция. Наблюдава се след внезапна промяна на хормоналните нива, особено при жени след раждане. Най-често има изтъняване на косата в някои части на скалпа, обезкосмени зони се наблюдават рядко.

Kосопадът като страничен ефект от медикамент

Може да е нежелана реакция от употребата на някои медикаменти – литий, бета-блокери, warfarin, амфетамини, levodopa. Голяма част от химиотерапевтиците, използвани в онкологията, често предизвикват напълно опадане на косата.

Kосопадът като симптом на заболяване

Напр. системен лупус еритематозус, сифилис, заболявания на щитовидната жлеза (хипо- или хипертиреодизъм), дисбаланс на половите хормони, хранителни нарушения (особено дефицит на белтъци, желязо, цинк и биотин). Изброените дефицити са често срещани при хора, водещи тежки диети и при жени с тежко менструално кървене.

Tinea capitis (гъбична инфекция на скалпа)

При това състояние се наблюдава загуба на коса в различни зони на скалпа. Някои видове гъбички предизвикват счупване на косъма в областта на скалпа. Наблюдава се отделяне на люспи от скалпа и често се среща при деца.

Alopecia areata

Това е автоимунно заболяване, при което се наблюдава косопад в една или няколко зони. Ако процесът доведе до напълно опадане на косата, то състоянието е известно като alopecia totalis capitis.

Травматична алопеция

Тази форма на косопад е следствие на травми, нанесени върху скалпа и косата – вплитане, използване преси за коса, ролки за коса, маша, или химическо увреждане – къни, бои за коса, стилизиращи продукти със силна фиксация.

Наследствено-обусловено оплешивяване / андрогенна алопеция

При мъже косопадът следва типична последователност – предната космена линия се измества назад, а косата на темето оредява. Това е най-честата форма на косопад може да започне на всякаква възраст, дори и в юношеството. Най-голямо влияние имат три фактора: наследственост, мъжките полови хормони и възрастта. При жените също може да се наблюдава характерно оплешивяване, започващо от короната на скалпа (най-горната му част), но за разлика от мъжкото оплешивяване предната част на скалпа обикновено не се засяга.

Трихотиломания

Проявява се при децата. Това е психологическо разстройство, при което детето започва да изважда собствената си коса.

Можем ли сами да установим дали страдаме от алопеция и какъв е нейният вид?

Сам човек не може да установи в домашни условия точното заболяване, което причинява загубата на коса. Ние можем да ви помогнем! В „Естетически център Лилия“ ще получите нужната експертна грижа и точното лечение спрямо вашия проблем.