Трихологичен център Лилия е специализиран в областта на трихологията: медицинска диагностика и лечение на проблеми с косата и кожата. Ние се ангажираме да определим не само типа загуба на коса, но и причината за проблема.

Какво е алопеция:

Алопеция е заболяване, свързано със  “загуба на коса”, която засяга мъже, жени и деца, но е важно и от каква форма на алопеция страдате. Типът алопеция дава яснота не само за проявата, но и за възможността да се потърси и открие причината за нейната поява. Началото на загубата на коса често е внезапна, произволно и често повтаряща се. Възможно е основното заболяване да не нанесе толкова сериозни вреди върху организма, колкото върху косата, затова понякога възстановяването й може да се окаже сериозен проблем. Важно е да се постави точна диагноза и да се лекува загубата на коса веднага за да не се стига до необратим резултат.

Видове алопеция

Медицинският аналог на думата “косопад”, „оплешивяване“ е терминът „алопеция“. Различават се няколко вида:

  • кръгов косопад (алопеция ареата);
  • андрогенна алопеция;
  • дифузна алопеция.

Трите вида спадат към така наречената нецикатрициална (неръбцова) алопеция, която протича без предшестващи я поражения върху кожата, тоест без образуване на ръбцова тъкан (от цикатрикс, белег).

Андрогенна алопеция.p10-1

В продължение на много години учените смятали, че андрогенната алопеция се причинява от преобладаването на мъжкия полов хормон – тестостерон, който жените също имат в организма си в много малки количества при нормални условия. По-късно се установява, че не мъжкия хормон тестостерон причинява оплешивяване, а Ензимът 5-алфа-редуктаза, който превръща свободния тестостерон в дихидротестостерон DHT. Този процес на образуване на DHT се случва както при жените, така и при мъжете. При нормални условия жените имат незначително количество тестостерон в организма си спрямо количеството у мъжете, но дори и минимално отклонение в нивото на тестостерон може да причини образуването на DHT и оттам – загубата на коса.
Разбира се, когато нивото на тестостерон се покачи, правопропорционално се увеличава и DHT и проблемът става по-видим.

Андрогенната алопеция е най-често срещаният тип косопад както при мъжете, така и при жените. Смята се, че 95% от засягащите ни видове косопад са именно андрогенна алопеция. Благодарение на сериозния напредък в изучаването на причините и развитието на алопецията, вече е възможно да бъдат постигнати високи резултати в лечението й.

Установено е, че развитието на андрогенната алопеция има генетичен характер (но въпросът за това дали става въпрос за един ген или няколко все още не е решен). Заболяването се развива поради повишената чувствителност на клетките, изграждащи космения фоликул към андрогенните хормони. При това, трябва да се отбележи, че съдържанието на андрогени (мъжки полови хормони) в кръвта доста често е в нормата.

Дифузна Алопеция

Дифузното разреждане на косата често е ранен стадий на андрогенния косопад.

Най-често това е телогенна форма на загуба на коса Telogen effluvium (телогенен ефлувиум). Причина за него може да бъде силен стрес, продължително заболяване, хормонален дисбаланс или сериозна инфекция. Наблюдава се след внезапна промяна на хормоналните нива, особено при жени след раждане. Най-често има изтъняване на косата в някои части на скалпа, обезкосмени зони се наблюдават рядко.

Необходимо е да се отбележи, че съществуват и физиологически причини за появата на телогенния косопад. Те могат да бъдат: бременност и следродилен период; оредяване на косата при момичета между 16 – 19 години; старчески косопад.

В последно време е установено, че колкото по-висока е степента на оплещивяване, толкова по-голяма е вероятността за развитие на сърдечно-съдови заболявания.

Алопеция като страничен ефект от медикамент

Може да е нежелана реакция от употребата на някои медикаменти – литий, бета-блокери, warfarin, амфетамини, levodopa. Голяма част от химиотерапевтиците, използвани в онкологията, често предизвикват напълно опадане на косата.

Алопеция като симптом на заболяване

Напр. системен лупус еритематозус, сифилис, заболявания на щитовидната жлеза (хипо- или хипертиреодизъм), дисбаланс на половите хормони, хранителни нарушения (особено дефицит на белтъци, желязо, цинк и биотин). Изброените дефицити са често срещани при хора, водещи тежки диети и при жени с тежко менструално кървене.

Tinea capitis (гъбична инфекция на скалпа)

При това състояние се наблюдава загуба на коса в различни зони на скалпа. Някои видове гъбички предизвикват счупване на косъма в областта на скалпа. Наблюдава се отделяне на люспи от скалпа и често се среща при деца.

Кръгов Косопад (Алопеция Ареата) 

p7-1

Засяга 1-2% от населението. Свързана е с автоимунна реакция на вашето тяло. Проявява се като загуба на коса във формата на петна, както по окосмената част на главата, така и навсякъде по тялото. Окапването на косата е в „кръгла форма“, понякога се образуват и участъци наподобяващи „гнезда“. Процесът настъпва внезапно, почти винаги при „напълно здрави“ на вид хора и представлява кръгли участъци – „огнища“, където напълно липсва коса (понякога, в начален стадий, „огнището“ е само едно). Тези участъци са с различен размер и могат да се срещнат, дори в областта на брадата, веждите, миглите и тялото. При продължително развитие на процеса „огнищата“ се разширяват, дори се сливат в едно. При сливането им, поразеният участък придобива неправилна форма. Всеки четвърти пациент, страдащ от кръгов косопад, има в семейната си история подобен случай.

Смята се, че този вид косопад е многопричинно заболяване, което значително усложнява процеса на лечение. Без да се открие водещата причина, която провокира заболяването, е почти невъзможно да бъде излекувано. Именно така можем да обясним многообразието от форми на лечение и подходи. Много е важно да различим заболяването от микроспория (вид гъбично заболяване), която е често срещана при децата, които са били в контакт с болни животни.

Основни причини за развитието на кръговия косопад могат да бъдат: стрес, физическа травма, съпътстваща инфекция, болести на стомашно-чревния тракт, патология в нервната система, черепно-мозъчна травма, тиреоидни заболявания, генетична предразположеност и др. Сред механизмите на развитие най-вероятен е автоимунният процес – тоест нарушението на имунната система е сред най-честите причини за появата на кръгов косопад (алопеция ареата). Също толкова важен е и балансът на микроелементите в човешкия организъм.

Често тази форма на загуба на коса протича на фона на ниски нива на витамин Д3. Днес съществуват научно доказани и ефективни методи за лечение на кръгов косопад (алопеция ареата).

Видове кръгов косопад (алопеция ареата)

Днес общоприетата класификация различава няколко различни форми на алопеция ареата:

  • обикновена (протича доброкачествено с възможност за самоизлекуване);
  • предхипертонична (най-често при млади хора, които развиват тежка форма на хипертония в млада възраст);
  • атопична (алергична);
  • автоимунна (често се съчетава с автоимунни заболявания, като тиреоидит на Хашимото, витилиго, миастения и др.);
  • смесена форма.

Алопеция Офиазис A

alopecia ophiazis A

Вид алопеция, която опасва линията на косата и обикновено е маркер за по-тежко заболяване. Офиазис е тип загуба на коса, което се появява в областта от върха на ушите надолу към тила. Наименованието идва от гръцката дума ophis, което означава змия и описва загубата на коса по главата по начин, подобен на пълзенето на влечуго.

Офиазисът е състояние, което се среща във всяка възраст, но по-често се развива при млади хора. То засяга с еднаква честота и двата пола.

Офиазис е една от формите на алопеция ареата, при която загубата на коса започва в специфични области от тялото и бавно се разпространява. Смята се, че първопричина за състоянието е нарушение в растежния цикъл на космения фоликул.

Съществува подобно на офиазис състояние, наречено ophiasis inversus. То се характеризира със същия модел на оплешивяване, но в областта над ушите. Пациентите обикновено имат коса в областта под ушите.

Офиазисът е форма на алопеция, която е изключително трудна за лечение. При пациентите шансовете да израсне отново коса са много малки и трябва да се действа незабавно при появата на симптоми.

Офиазис е автоимунно заболяване. При пациентите се откриват също други състояния като алергии, хипотиреоидизъм, астма.

Алопеция Тоталис – цялостна загуба на косата на скалпа.

Алопеция Универсалис – загуба на всички косми по тялото.

Цикатрициална алопеция (различават се около 20 форми) се отличава с появата на „белези“ по скалпа, които се образуват при възпаление или травма. За да затворим темата за ръбцовата алопеция, ще кажем, че лечението й е без хирургическа намеса, отстраняване на „белезите“ е невъзможно. Днес хирурзите са усвоили присаждането на коса в областта на „белезите“ и този метод дава добри резултати.

„Ние разбираме, че загубата на коса и проблемите с кожата на главата могат да бъдат травматични и да причинят силно страдание и липса на самочувствие. Това от своя страна влияе върху цялостното здраве и настроение на пациента. Здравата коса и кожа говорят за здраве на целия организъм. Трихологичен център Лилия предлага услуга, която обхваща медицинска, лабораторна и трихологична диагностика и лечение на проблеми, свързани с кожата на главата и здравето на косата. Ние сме посветени в грижата за вашето здраве отвътре и отвън и лекуваме загубата на коса за да остане тя в миналото.” Trichology Ltd.

ЗАПАЗЕТЕ ЧАС ЗА КОНСУЛТАЦИЯ: 0885 744 596